
 
 

Child Care Regulation Interpretation 13-01 

 
To:  Local Public Health Agencies 

From:  Division of Environmental Health and Sustainability  

Date:  September 4, 2013 

Subject Implementation Requirements (Interpretive Memo) Regarding the Use of Bleach 

in Child Care Facilities 

_____________________________________________________________________________ 

 

Bleach Used as a Sanitizer (Food Contact Surfaces / Toys) 
 

Clorox and other bleach manufacturers have changed the percentage of hypochlorite (the active 

ingredient) in bleach products from 6% to 8.25%.  Bleach is still an approved sanitizer for food 

contact surfaces but the increased percentage changes the mixing instructions to achieve the 

approved concentration of 50 to 200 parts per million (ppm).  Please refer to the following table 

for mixing instructions: 

 

Concentration (ppm) Amount of Bleach (8.25%) Amount of Water 

50  ½ tsp 1 gallon (128 oz) 

50  
1
/8 tsp  1 quart (32 oz) 

50 
1
/16 tsp 1 pint (16 oz) 

   

100  1 tsp 1 gallon (128 oz) 

100 ¼ tsp 1 quart (32 oz) 

100 
1
/8 tsp 1 pint (16 oz) 

   

200 2 tsp 1 gallon (128 oz) 

200 ½ tsp 1 quart (32 oz) 

200 ¼ tsp 1 pint (16 oz) 

  

Bleach Used as a Disinfectant (High Hazard Body Fluids) 
 

The concentration and contact time for Clorox and other bleach products used as a disinfectant 

differ from previous guidance given and what is stated in the Rules and Regulations Governing 

the Health and Sanitation of Child Care Facilities (effective May 30, 2005).  The current U.S. 
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Environmental Protection Agency (EPA) registration and labeled instructions for Clorox used as 

a disinfectant requires a concentration of 2,400 ppm, a five minute contact time, and a rinse step.  

All cleaning, sanitizing, and disinfecting products shall be used in accordance to the labeled 

instructions.  If child care facilities are using bleach as a disinfectant it must be used in 

accordance with the labeled instructions.  For some facilities that do not use a disinfectant on a 

regular basis this change may not have a significant impact.  For other facilities however this 

solution may no longer be practical for use particularly if they serve infants and toddlers that 

require diaper changing.  Please note that bleach is not the only approved disinfectant that can be 

used in child care facilities.   

 

Other Disinfectants 
 

Manufacturers of disinfectants with active ingredients such as quaternary ammonium or 

hydrogen peroxide also make approved products.  To determine if a disinfectant is approved for 

use in a child care facility the following shall be verified: 

 

o The chemical has an EPA registration number. 

o The chemical is a hospital grade disinfectant and is effective against: 

o Salmonella choleraesuis(enterica); 

o Staphylococcus aureus; and, 

o Pseudomonas aeruginosa. 

o The use of the chemical must be in accordance with the EPA labeled instructions 

including: 

 Concentration; 

 Contact Time; 

 Method; and, 

 Surfaces. 

 

For more information please refer to the attached guidance document or contact your LAP 

representative. 
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